Paginatitel
 

Jennie de Groot

Acupuncturist, Yogaleraar,
Meditatieleraar en Fysiotherapeut

 
 

Integrale Yoga en Hatha Yoga

Wat is Integrale Yoga of Hatha Yoga? En wat zijn de effecten van deze Yogavormen?

Zoals op de homepage beschreven is integrale yoga een holistische yogavorm. Holistische yoga betekent dat de yoga alle niveaus van de mens aanspreekt en naar de mens als geheel kijkt. Zo hangt alles in het lichaam, geest en buitenwereld samen en kan je via verschillende yogavormen gezondheid en welzijn bereiken.

Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten en voorkeur daarom zijn er ook heel veel verschillende yogawegen. De yogavormen die voorkomen in de Sivananda traditie zijn o.a. hatha yoga, raja yoga, jnana yoga, kundalini yoga, bhakti yoga en karma yoga. Al deze yogavormen leiden naar innerlijke groei, gezondheid en welzijn.

Hatha yoga is de meest bekende yogavorm en heel toegankelijk voor iedereen zowel jong en oud als man of vrouw. De hatha yoga is meestal de eerste kennismaking met yoga waarbij je het lichaam en de geest ontspant, sterk en flexibel maakt. Verder leer je verschillende technieken om de geest tot rust te brengen en beter te concentreren. In de lessen wordt gebruik gemaakt van lichaamsoefeningen, ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken en meditatie die voornamelijk uit de Indiase traditie (Swami Sivananda) stammen.

Bij de integrale yoga in mijn lessen wordt er gebruik gemaakt van de verschillende yogavormen waarbij de nadruk ligt op hatha yoga. Ook integreer ik mijn kennis en ervaring als fysiotherapeut en acupuncturist in de yogalessen. Daarbij is een grote bron van inspiratie voor mij naast de Sivananda traditie, de traditie van het Tibetaans Boeddhisme. Hiermee heb ik kennis gemaakt tijdens een medicijnboeddha retraite, in Tibetaanse kloosters en reis door India.

Swami Sivananda is een van de meest bekende Indiase yogaleraren die medisch geschoold was en heeft als arts verschillende boeken over gezondheid/spiritualiteit geschreven. Verder heeft Swami vele andere yogaleraren in verschillende landen opgeleid en geïnspireerd. Swami Sivananda leefde van 1887-1963.

Voor meer informatie over de lestijden en kosten en plaats zie rooster / tarieven


Asana 1